Sheep Barn

Gloucestershire

This exciting project was a conversion and extension of a remote, rural barn, set in the Cotswold Area of Outstanding Natural Beauty.

Our clients had hunted for a house to suit them as a young family, but found nothing that met their aspirations for modern family living in the country. Blake Architects were approached to see how we could adapt an old barn for them. We gained planning and did all the design work, with client input on the interior finishes.

As our clients both have to travel for work and spend time away from their children, their key focus was to create a large, central, open living space for the whole family to spend quality time together at home. Our solution was the extensive open plan kitchen, dining and sitting area, which gives this family the ideal environment to be together in a comfortable and stylish space. All new elements of the house take on agricultural forms, such as the circular corten steel grain silo, plus concrete grain store and haybarns; these bold interventions are all reinterpretations of the structure’s original purpose, with indelible links to the countryside that surrounds it, resulting in a home that is fully connected to its provenance. The living space is tall enough for swinging chairs, with views out to a flower meadow and beyond that, beech copses and the Cotswold Hills. The property has been sustainably built and is highly insulated, plus with building materials locally sourced where possible.

There is a simple and poetic robustness to the design which is honest to the character of the modern barn. This is complemented by the touches of fun and colour with signature pieces of furniture and sculpture the client has brought which brings their mark to the whole.

Get in touch

Architect

Blake Architects

Photographer

Peter Landers

Interior Design

Client

M & E  Engineer

Greengauge

Structural Engineer

BTA Structural Design

Main Contractors

Structure