Village Farm

Cotwolds

Leaving the stone cottages of the village behind one approaches the Cotswold Farmstead up a gently sloping gravel track where there are views back to the village and the Evenlode valley below.

At the heart of the farmstead are a Grade II listed 18th Century limestone farmhouse and 19th Century barn. The pattern of buildings is completed by a series of barns dating back over a century, the most recent a Dutch steel framed barn.

We initially gained consents to convert two barns and latterly for extensions and internal remodelling of the farmhouse. The concept for the farmhouse was to create a modest extension for a boot room, utility space and store, this pragmatic approach liberated pressure on key rooms in the farmhouse allowing for a relaxed layout with generosity of space. 

The Client envisioned the Dutch Barn due to its size as a space where their extended family could congregate and enjoy long breaks together, with a seamless connection between indoor and outdoor spaces, and simple connections with the new pool and tennis court. This was achieved by creating at first floor level an open plan living space with floor to ceiling screens that linked onto a new terrace and gave views to the orchard.

The stone barn retains much original detail and created an opportunity for us to weave new proposals around the old. Philosophically we sought to achieve an honesty between old and new, the new are defined by a change of material to steel or timber. The result, a luxurious space which is firmly rooted in the Cotswolds tradition.

Get in touch

Architect

Blake Architects

Planning

Blake Architects

Technical Design

Blake Architects

Interiors

Olivia Sutcliffe

Client

Latimer Farm

Client Representative (Construction)

Olivia Sutcliffe

Contractor

Emma Kirby Design

Photographer

Veerle Evans