The Stables

Cirencester

As the name suggests, the original building was used for stabling horses for the farm and upstairs there was a hayloft with gaps in the floor to allow mangers to be filled from above. The main stables are now a living room and the original windows and doors bring ample light into the room, allowing generous views out to the garden.

The L-shaped barn has been designed to allow two families to stay, with their bedrooms accessible from separate staircases, but shared use of the kitchen and living spaces.

We revived the timber frame of the roof. Initially we had to scarf in timber repairs by locally cutting and chiseling out rotten timber and replacing with new timber. Finishing the timber with a light wax left their quirks of twists and grain to shine through – making each space unique.

The positioning of the many existing doors and window in these stables informed the layout of the barn. Our approach was to minimise new openings, allowing guests to experience the space in a way that is close to the original layout and feel of the stables.

Get in touch