Cotswold Barn

Malmesbury

The farm consists of a Grade II Listed Farmhouse, a Cotswold Stone Barn and outbuildings, which are within the house’s historic curtilage. The barn was converted in the 1990s to comprise accommodation with small bedrooms and a disjointed circulation, creating an ill-thought out living space that was hard to enjoy.

Our client approached us wanting to achieve additional bedrooms for their large family and to create a generous living space for their retirement.

Blake's concept was to reinstate the barn's interior back to a single volume by stripping out two floors. We then proposed widening and lengthening a wing of the barn to provide all the ensuite bedrooms. We successfully agreed with English Heritage that the reestablishment of the main barn volume justified the new extension.

The main living space is triple height; at one end there is a mezzanine which is used as a home office, with a family room below and at the other end, a kitchen designed by Splinter Works.

The client feels the cold and spends much time working in the home office, and our brief was “to make the space hot enough to stop the dogs using it”. We achieved this by placing a huge double sided wood burner below the study and from this, hot air is vented to blow out below the desk.

The house is heated from a ground source heat pump which is coupled with a heat recovery system, to create a sustainable system and maximum comfort for the client in all seasons. We undertook the entire design and managed the planning, listed building consent and contractors on behalf of the client.  

Get in touch

Architect

Blake Architects

Photographer

Peter Landers

Main Contractors

Chappell & Dix