Cheltenham Townhouse

Cheltenham

This double extension and refurbishment of a listed regency townhouse was an exciting blend of traditional and modern for Blake Architects. Our team relished the opportunity to use curved design in both stonework and glass to create a unique look for an historic home fit for modern living.

The listed terraced house, when purchased in 2019, whilst livable, had some fundamental defects with a leaking roof, eroded stone work and rotten timbers. The house historically had been split into apartments and one remnant of this was a steel fire escape that dominated the rear elevation, another was the loss of the original layout and detail

Since the client had previously been living in a large rural dwelling, a key concept was to maximise the enjoyment of the small rear garden and to gain as much sunlight as possible into the overall space. To do this the previous side extension and the fire escape stairs were stripped out and the garden lowered to the level of the lower ground floor. Blake then created a glass extension with a curved glass wall that makes the interior and exterior spaces ambiguous. The counterpoint to this was a visually heavier second curved extension that was constructed of masonry and reflects the tradition of curved bay windows in the Regency period. 

The sleek and graceful glass extension has glass beams rather than simpler steel or timber beams, with glass to glass junctions all to maximise natural daylight and create a calm and light space to be in. The light pours into the depth of house where the new open plan kitchen and living space now seamlessly flow into the garden, whilst the two storey masonry rounded extension provides valuable additional bedroom space.

The restoration of the Regency heritage required detailed drawings for joinery and ornate plaster cornices, which were developed from measured studies in adjacent houses, to ensure the correct detail was reinstated to the period reception rooms. 

Blake’s experience and knowledge of conservation led to successful discussions with the conservation officer and the necessary consents for the reinstatement of walls, doors and the new extensions. Our expertise allowed us to strike the right balance between conservation, demolition and new insertions in which we respect the historic fabric of the building and understand the potential for contemporary evolutions, that suit modern-day life and make the home a joy to live in.

The whole house was renovated and decorated with new floors and services updated as necessary. The success of the stone repairs has in large part to be credited to the craftsmanship of the Cranatt construction team, whose patience and attention to detail did not waver even in the midst of pandemic. The interior design was by the client, Rachel Eaton, who struck the perfect balance of contemporary style and comfort in a historic home.

Blake were Architects and Contract Administrators for the whole for all stages of the project.

Get in touch

Architect

Blake Architects

Main Contractors

Cranatt Construction

Interior Design

Client

Photographer

Ed Shepherd